ATA EVİ OTAĞ
UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ ATA KÜLTÜRÜMÜZ OLAN OTAĞ VE KIMIZ
“ATA EVİ OTAĞ (YURT)”
Yurt kelimesinden de anlaşılacağı üzere Atalarımız göçebe ve düşmanlarına Çin Seddi yaptıracak kadar savaşçı bir millet olduklarından, kurulması ve sökülmesi kolay olan bu Otağ mimarisini icat ederek geliştirmişlerdir. Otağ yaşadıkları evleri olduğu gibi, örf ve ananeleri öğreten bir okul olmuştur.
Atalarımız bu Otağ’da doğmuşlar, göbekleri kesilmiş, çoğalarak dünyaya dağılmışlar, gittiklere yerlere kendi kültür ve medeniyetlerini götürmüşler. Bu Otağlarda üreyerek imparatorluklar kurdukları için Otağ’ı kutsal sayarlar.
KISRAK SÜTÜ VE KIMIZ
Kımız kısrak sütünden yapılan ve binlerce yıldan beri Türkler tarafından sevilerek içilen bir süt içkisidir. Orta Asya Türklerine göre Kımız, beşikten mezara kadar herkesin içeceğidir. İhtiyarlık, dermansızlık ve birçok hastalığın hakiki doğal ilacıdır. Yiğitlerin cesaretini arttıran, ozanlara ilham veren, ümitsizlik ve kötü düşünceleri kökünden söküp atan, vücuda dinçlik ve neşe veren bir süt ürünüdür.
Dede Korkut hikayelerinde şölenler anlatılırken “tepe gibi et yığdırdım, göl gibi kımız sağdırdım” sözü geçer. Bu söz Kımız’ın Türkler için önemini gösteren bir söylemdir. Bugün Rusya başta olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesinde yıllar önce Kımız üretme çiftlikleri kurulmuştur. Buralarda yapılan uzun araştırmalar sonucunda Kımız’ın insan sağlığı üzerinde şaşırtıcı iyileştirici ve tedavi edici özellikleri tespit edilmiştir.
Halen Almanya, Avusturya, Fransa ve İngiltere gibi birçok Avrupa ülkesinde kısrak sütü halkın günlük içimine süt tozu halinde Kımız olarak sunulduğu gibi tıpta geniş kullanım alanı vardır. Ayrıca cildi koruyucu ve besleyici özelliği sebebi ile krem ve sabun imalatında ve parfümeri sanayinde de kullanılmaktadır.
Kımız Türkiye’de ilk kez İzmir yakınlarındaki Kemalpaşa Kazak vadisinde Kazaklar tarafından bir çiftlik de üretilmeye başlanmış ve şimdilerde ambalajlama yapılarak dağıtımı sürdürülmektedir.
İzmir’e yaklaşık 20km mesafede olan ve kurulmuş olan Otağ’lar da Kımız’ı yudumlamak ve Ata kültürümüzün sohbetlerine katılmak isterseniz bir hafta sonu buraya uğrayabilirsiniz. Dilerseniz Kımız sağılma işlemlerine katılıp bu işlemin nasıl yapıldığını görebilirsiniz.
Hepiniz Sevgiyle kalın.
Melih Eriş
Yorumlar -
Yorum Yaz