KAMBOÇYA
KİMERLERİN ÜLKESİ
Kamboçya, krallıkla yönetilen Güneydoğu Asya ülkesidir. Kamboçya’nın üç tarafı Güney Çin Denizi ile çevrili olup kuzeyinde Tayland, Laos ve Vietnam ülkeleri ile komşudur.
15 milyonluk ülke nüfusunun etnik olarak dağılımı %90'ı Khmer, %20'i Cham, Çinli, Vietnamlı ve kalan kısmı da dağ kabilelerinden oluşmaktadır. Nüfusun %95'lik bölümü Budizm inancına sahiptir. Kamboçya halkı, kendisini Khmer olarak tanımlamaktadır.
Kamboçya bayrağı ülkede ulusal sembol haline gelmiş olan dünyaca meşhur olan Angkor Wat ile temsil edilmektedir. Ülke tamamen tropikal kuşaktadır ve en güney ucu ekvatorun yaklaşık 10 º yukarısındadır.
Ülkenin başkenti Phnom Penh'dir. Ülkenin resmi dili Khmer'dir ve nüfusun %95'inden fazlası tarafından konuşulmaktadır. İkinci dil olarak Fransızca ve yaşlılar tarafından konuşulan Ian ile çoğunlukla gençler tarafından konuşulan İngilizce geçerli diller arasındadır.
Kamboçya oldukça fakir bir ülkedir. Ana geçim kaynağı tarım ve ürün olarak da pirinçtir. Ancak hayvancılık gelişmemiştir. Sanayi kuruluşları da gelişmemiş ve yaygın değildir. Kamboçya’nın ana gelir kaynakları tekstil ve turizm faaliyetleridir. Son yıllarda turist sayısı oldukça artmıştır. Doğal güzellikleri ve bozulmamış insan kültürü turistlerin rotalarını buraya çevirmelerine sebep olmuştur.
Turistlerin en çok ziyaret ettikleri yerler, Angkor Tapınaklar bölgesini içine alan Siem Reap, başkent Phnom Penh, Güneyde Koh Kong, tertemiz kumsal ve plajları ile Sihanoukville, sakin ve huzurlu şehirleri Kampot ve Kep. Mekong nehrinin beslediği ve üzerinde yüzen köylerin bulunduğu Tonla Sap (Büyük Göl) ve Battambang görülmeye değer yerler arasındadır. Son yıllarda sırtçantalı gezginler sayesinde bu bölgeler önem kazanmıştır.
Kamboçya’nın iki önemli su kaynağı ise Tonla Sap (Büyük Göl) ve Mekong Nehri’dir. Mekong Nehri ülkenin su rejimini belirler. Nehir, Çin anakarasından doğar ve Kamboçya'ya girmeden önce Myanmar, Laos ve Tayland'dan geçer. Phnom Penh'de güneyden gelen Basaka Nehri ve Tonle Sap gibi çeşitli kollarla birleşip yine aynı ada sahip Tonle Sap'a bağlanır. Nehir güneydoğuya doğru inerek Vietnam'daki aşağı deltasına ulaşır ve buradan Güney Çin Denizi'ne dökülür.
Kamboçya'nın nüfus yapısı birçok önemli özellik taşımaktadır. 1979'u takiben gelen nüfus patlaması sonrasında kimilerine göre nüfusun %50'si veya fazlası 18 yaşın altındadır. Yetişkin nüfus içerisinde kadınların oranı daha yüksektir.
Kamboçya’yı turizm açısından önemli kılan Angkor Tapınaklar bölgesidir. Bu bölgenin en önemli eseri de Angkor Wat (Tapınak) tır. Dünyanın 8.harikası olarak anılmaktadır. Khmer'lerin Angkor İmparatorluğu, Güneydoğu Asya'nın büyük bölümüne yayılmış ve 10. ve 13. yüzyıllar arasında en parlak dönemini yaşamıştır. Daha sonra, Tayland ve Cham, yani günümüzde Vietnam tarafından yapılan saldırılar imparatorluğu zayıflatıp uzun bir gerileme döneminin başlamasına yol açmıştır.
Angkor Wat dünyanın en şaşırtıcı mühendislik eseri olarak kabul edilmektedir. Angkor Wat inşası sırasında 12.000 işçi çalışmış ve 35 yılda tamamlandığı söylenmektedir. Bu mühendislik eseri yapı bugün tamamlanması halinde 300 yılda inşa edileceği hesaplanmıştır.
Ülke uzun zamanlar iç savaş yaşamıştır. Çin destekli Kızıl Khmerler ülkeye egemen olmuştur. Pol Pot’un ideolojisine göre ülkede sadece köylü sınıfı olmalıydı. Bu amaçla ülkenin tüm aydınlarını, bilim adamlarını, sanatkarları, ağır koşullar altında pirinç tarlalarında çalışmaya zorladı. Çalışamayacak olanları orta çağ işkence yöntemleriyle öldürmüşlerdir.
Pol Pot yönetiminde dünyanın en büyük katliamlarından birini yaptılar. Verilere göre 3.3 milyon Kamboçyalıyı öldürdüler (1975-1979). Bu katliamlar Vietnam ülkeyi işgal edinceye kadar sürdü. Ülkede 1991 yılında seçimler yapıldı. Kızıl Khmerler 1997'de Pol Pot'un ölümüyle tamamen dağıldılar. Bugüne kadar hiçbir Kızıl Khmer yargılanmamıştır.
Kimer yiyecekleri: ulusal kimliğe özgü yaşam biçimini, düşünceleri ve milli şuuru yapısını yansıtan en önemli bir öğesidir. Kamboçya yiyeceklerinin sırrı et yemeklerinde ve tatlılardadır. Kamboçya çok eski zamanlardan beri geniş bir tarımsal üretim yelpazesine sahip olduğundan bu sayede pek çok damak tadına hitap eden yemekler hazırlanabilmektedir.
Kimer içecekleri: dünyaca tanınan pek çok hafif içeceği bulmak mümkündür. Birçok restoranda kahve satılmaktadır. Sade veya çok lezzetli olan bir süt kremasıyla servis edilmektedir. Halk arasındaki adı “tikalok” olan muhteşem tada sahip meyveli hafif içecekleri ülkenin her yerinde bulabilirsiniz. Ülkenin kendi üretimi olan bira Angkor'dur.
Kamboçya çayı da dünyaca bilenen bir çay haline gelmiştir. Kamboçya mantarından üretilmektedir. İçinde güzellik ve gençlik iksiri taşıdığı öne sürülen bu çay birçok ünlü tarafından tercih edilmektedir.
Kafeler & Barlar, Phnom Penh ve Siem Reap en iyi kafelerin ve barların bulunduğu yerdir. Kamboçya'nın diğer yerlerinde içkili mekanlar cadde kenarlarında, restoranlarda ve gece kulüplerindedir.
Geleneksel Kimer Dansı (Apsara) gösterileri izlemeye değerdir. Gösterilerin daha sık izlenebileceği yerler Phnom Penh'deki birkaç otel ve Siem Reap'daki yerel restoranlardır.
Kamboçya’da Mekong nehri seyreden teknelerle yol almak, bu ülkenin yaşamını tanımak açısından en güzel yolculuk olmaktadır. Sadece Siem Reap veya Angkor Wat’ı ziyaret etmek Kamboçya geneli için bilgi vermemektedir. Size tavsiyem en az 1 hafta, 10 gün kadar gezi planlarınızın içinde yer almasıdır.
Farklı rotalarda buluşmak dileği ile.
Hepiniz sevgiyle kalın.
Melih Eriş
Yorumlar -
Yorum Yaz