MAKET KÖY
GEÇMİŞE YOLCULUK
"Geçmişini Hatırlamayan Uluslar Yok Olmaya Mahkumdur” M. K. ATATÜRK
Köşe yazıma Türkiye’nin büyük önderi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu güzel sözleri ile başlamak istiyorum.
Geçmişimiz bize her zaman bir ayna görevi görmektedir. Bu aynayı sadece günü kurtarmak için kullanmaya başladığımız anda felaketle karşılaşmaya başladığımız bir gün olacaktır. Kültürler, nesilden nesile aktarılarak toplumlar ayakta kalabilmektedir. Bu konuda gençlere çok iş düşmektedir.
Gün geçtikçe değerlerin kaybolduğu şu günlerde Ayhan Çetin öğretmen ve hanımı Nazmiye Çetin bu değerlerin kaybolmaması anısına doğduğu Anadolu köyü olan Konya’nın Akören köyünün veyahut Anadolu insanın geleneksel yaşantısını hatırlatmak adına Selçuk’ta bir Maket köy inşa ederek tüm insanlara bunu anlatmak istemektedir.
Kurmuş olduğu Maket köyün tüm görsellerini kendisi ve eşi birlikte el emeği ile hazırlamışlardır Yaşı ilerledikçe insan, çocukluğunun bahçelerini nerede arar? Bilmediğimiz ninnilere, sürülerin çıngıraklarına, saklambaç oyunlarına, uçurtmaların iplerine nasıl götürür. Nasıl canlanır eski çarşılar, kına geceleri, koyun kırkmalar, aynaya bakan gelinlik kızın yüzü? Bunların birçoğu düşlerinizden silinmiş olabilir. Ama gün gelir bu değerleri unutmamak için varını yoğunu öz değerlerimiz için harcayabilir.
İşte Ayhan ve Nazmiye Çetin için çocukluklarını yaşadıkları Anadolu yaşantısı silinip gitmedi. Daha doğrusu onlar silinip gitmesine izin vermediler. Ürettikleri el yapımı bebeklerle geldikleri köyün yaşantısını 1950’lerden bu yana anlatmaya başladılar. Yaratıcılıklarını geçmiş zamandan alarak, sabırla, incelikle şekil verdiler. 30cm insanlar, 80cm boyunda evler yaptılar. Bu evlerin üstlerine tarhana kurutan kadınlar koydular, bahçelerinde damat tıraş ettirdiler, kapı önlerinde uzun eşek oynattılar çocuklara. Hatta köyün küçük çarşısında ki dükkanlar oldukları dönemlerdeki isimleri ile yer almışlar.
Demirci Mehmet, Bakkal Ahmet, Ayakkabıcı Yusuf gibi. Canlandırmış olduğu bu karakterlerin harekeli olduğunu söylemeliyim. Her dükkanın önüne geldiğinizde o an çalışmaya başlıyor ve elindeki işi nasıl yaptığını görebilirsiniz.
Maket Köyün sokaklarında dolaşırken kerpiç bir evin kiremitsiz çatısında oturmuş, uçurtmasını uçuran bir çocuk dikkatinizi çekerse ona dikkatlice bakmanızı öneririm. Çünkü o, yeniden yarattığı köyüne kendisini de eklemeyi unutmayan Ayhan Çetin öğretmenin kendisinden başkası değil.
Teşekkürler hocam bu geleneklerimizi bizler için yaşattığın ve unutmamamızı sağladığın için. Yolunuz İzmir’in Selçuk ilçesinden geçiyorsa Kuşadası yönüne doğru saptıktan 5km sonra sağ kolda Maket Köyü ziyaret edebilirsiniz. www.maketköy.com
Hepiniz sevgiyle kalın.
Melih Eriş
Yorumlar -
Yorum Yaz