İnsan kısa sürede neleri keşfedebilir? Yol aldıkça kendini, kültürünü, unuttuklarını,
belki de sadece keşfetmenin hazzını...
Eğer kendini arıyorsan yönünü dağlara çevir, dağlarda gözlerini kapat, kulaklarınla
gör. Ağaçların fısıltılarını, böceklerin seslerini dinle. Binlerce yıllık uygarlıkların izini sür.
Keşif yolculuğu için yoldan çıkmaya hazır ol!
Melih Eriş
.................................................
Ekolojik tatil, eko-turizm olarak da adlandırılmaktadır. Doğada ayak izlerinizi bırakmadan tatil yapmak, yerellik ve yerel kültürün farklılığını yaşamak anlamına geliyor. Herkesin gittiği yerlerden, herkesin uyguladığı tatil kurallarından uzak, her besini en doğal haliyle tadarak tatil yapmak.
Türkiye Çevre Eğitim Vakfı eko-turizm için şu tanımı kullanıyor; doğal kaynakları ve doğayı anlayarak korumayı destekleyen, düşük ziyaretçi etkisi olan ve yerel halka sosyo-ekonomik fayda sağlayan, çevresel açıdan sorumlu gezi ve ziyarettir.
Eko-turizm, büyük kentlerin yaşam biçimini tatil yerine taşımaya, alışılagelmiş tatil anlayışındaki gibi deniz, kum, güneş, ören yeri, müze aktivitelerini temel alan turizm anlayışına karşı çıkıyor.
Şehrin alışkanlıklarını geride bırakıp kendinizi eko-turizmin kollarına bırakmak istiyorsanız, nerelerde ekolojik tatil yapılabildiğini bilerek seçim yapmalısınız.
Eko-turizm gelirleri büyük ölçüde yöre insanına döndüğü, bu insanların daha çok toplumun en yoksul kesimini oluşturan dağ ve orman köylüleri ve pansiyon çalıştıran aileler olduğu düşünüldüğünde, bu kesimin ekonomik olarak iyileşme gösterebileceği gerçeği de eko-turizm kavramına dahildir.
Siz de bir eko-turist olabilirsiniz
Tatile giderken doğayı kirletecek ulaşım araçlarından kaçınmak.
Kaldığınız çiftliğin bahçe ürünlerinden hazırlanan yemekten yemek, çiftlik çalışmalarına katılmak, temizlik için arap sabunu ve küllü su kullanılan yerel hayata ortak olmak, doğanın el değmemiş parçalarını keşfe çıkmak istiyorsanız… Şimdiden iyi ekolojik tatiller!