VİETNAM
HO AMCANIN ÇOCUKLARI
Vietnam, Güneydoğu Asya’daki Çin hindi Yarımadasının doğu kısmında yer alan bağımsız bir devlettir. Vietnam’ın uzun kıyı hattı doğuda Güney Çin Denizi'ne bakar, güneyde ise Siyam Körfezine ulaşır.
Vietnam dağlık bir ülkedir. Song-Koi ve Mekong deltaları önemli alçak düzlüktedir. Kıyı ovaları doğruda yer alır. Başlıca ürünleri; pirinç, manyok, kocadarı, mısır, kahve, çay, kauçuk ve el işleridir.
Vietnam'ın nüfusu yaklaşık 86 milyon kişidir. Nüfusun etnik dağılımı % 84’ü Vietnam asıllı, % 2’si Çinli, geri kalanı Muong, Thai, Meo, Khmer, Man ve Cham’dır. Çok sayıda azınlık gruplar olmakla birlikte, Vietnam halkı kültür birliğine sahiptir. Dil ve adetlerde, kuzeydeki ve güneydeki halk arasında pek az fark vardır. Eğitim 12 yaşına kadar parasız ve zorunludur
Vietnam dili “Vietçe” olarak bilinmektedir ve Latin harfleri ile yazılan tek heceli kelimelerden meydana gelmiştir. Vietnam dili Çin’in edebiyat, felsefe ve teknik terimleriyle zenginleşmişse de, temelde Çince ile bağıntısı yoktur. Sömürge döneminde resmi dil olan Fransızca hala tahsilli Vietnamlılar tarafından konuşulmaktadır. Fakat Fransızca yavaş yavaş yerini ikinci dil olarak İngilizceye bırakmaktadır. Vietnam halkının % 78’i okuma-yazma bilmektedir.
Vietnam halkının % 55’i Budizm, geri kalan halk ise Taoizm, Konfüçyanizm, Hıristiyanlık Müslümanlık gibi inançlara mensuptur.
Vietnam’ın başkenti Hanoi’dir. Önemli şehirleri ise güneyde yer alan Ho Chi Minh City (Saigon) ve orta kısımda yer alan Danang’tır. Ülkenin, para birimi Vietnam dongu'dur.
Vietnam 59 eyalete veya şehre (Vietnamca tỉnh olarak bilinir ) bölünmüştür. Ayrıca şehirlerle aynı seviyede olan (şehir statüsünde bulunan) 5 merkezi yönetim birimi vardır.
Yakın zamana kadar sadece savaşla anılan Vietnam, son dönemlerde dünyanın ileri gelen tatil merkezleri arasında yer almaktadır. Birçok kıtadan turist Vietnam’ı ziyaret etmek için yollara düşmüştür. Özellikle sırtçantalı gezginler için önemli bir ülke olmuştur. Vietnam, Asya ülkeleri arasında suç oranı en az ve en güvenli yerler arasındadır.
Gezilecek yerler arasında, kuzeyde yürüyüş ve doğaseverler için SAPA, başkent Hanoi, cennet Halong Bay, tarih açısından önemli olan eski imparatorluk başkenti Hue, yerel kültürün yaşamlarını yakından görebileceğiniz Hoi-An, güneye doğru yol aldıkça Nha Trang, Mui Ne ve Ho Chi Minh City çeşitli güzellikleri gözler önüne sermektedir. Mekong deltasında tekne ile yapacağınız bir gezi yaşamınıza farklı bir açısı kazandıracaktır.
2240 km’lik bir kıyı hattına sahip olan Vietnam uzun ve dar bir ülke olup, yaklaşık bir S şeklinde Çin sınırından Siyam Körfezi'ne kadar uzanır.
Vietnam’da tropikal bir iklim hüküm sürer. Yazın kuzeydeki sıcaklıklar güneydekinden pek farklı değildir. Bu mevsimde sıcaklıklar Hanoi ve Saigon’da 27 C - 38 C arasında değişir. Fakat kışın sıcaklıklar kuzeyde daha düşüktür. Güney ise bütün yıl boyunca sıcaktır. Vietnam’da yağışlar sadece bölgeye göre değişmez, aynı zamanda seneden seneye değişir.
Vietnam’ın arkeolojik tarihi, 2500 yıl öncesine dayanmaktadır. Ancak tüm tarihi değerleri ve yaşamsal bulgularıyla, Vietnam tarihi 4000 yıllık büyük bir tarihtir. Vietnam, M.Ö. 1. yüzyıl’dan 10. yüzyıl’a kadar Çin Uygarlığı’nın egemenliği altında kalmıştır. 939 yılında bir grup Vietnam zümresi tarafından ülke, Çin’e karşı bağımsızlığını kazanmıştır. 968 yılında ise Vietnam, resmi bağımsızlığını ilan etmiştir.
Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti'nde tek yasal parti iktidardaki Vietnam Komünist Partisidir. 1975'deki anayasanın değiştirilmesiyle 1992'nin Nisan ayında yeni anayasa kabul edildi. Komünist partinin idari anlayışı yönetimin, politikanın bütün birimlerinde tekrar uygulandı. Seçimlere muhalefet etme yetkisi sadece Komünist Parti ve onun organizasyonlarına verildi.
Kuzey ve Güney Vietnam’ı birleştiren Ho Chi Minh (Ho amca) ülkede en sevilen lider olarak bilinmektedir.
Vietnam’a gidebilmeniz için vizeye ihtiyacınız bulunmaktadır. Zor alınan bir vize olmasına rağmen gezi listenizde muhakkak bulunması gereken bir ülkedir.
Farklı rotalarda buluşmak dileği ile.
Hepiniz sevgiyle kalın.
Melih Eriş
Yorumlar -
Yorum Yaz