• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
    • Giza Piramitleri
    • Mısır
    • Machupicchu
    • Peru
    • Perito Moreno Buzulu - Patagonya
    • Arjantin
    • Taman Negara
    • Malezya
    • Amazonlar
    • Güney Amerika
    • Kukulkan Piramidi
    • Meksika
    • Java Adası
    • Endonezya
    • Mui Ne
    • Vietnam
    • Annapurna Ana Kamp
    • Himalayalar, Nepal
    • Ha Long Bay
    • Vietnam
    • Uyuni Tuz Çölü
    • Bolivya
    • Batu Cave
    • Malezya
    • Boracay
    • Filipinler Boracay
    • Sky Mirror
    • Malezya



İnsan kısa sürede neleri keşfedebilir? Yol aldıkça kendini, kültürünü, unuttuklarını,

belki de sadece
keşfetmenin hazzını...


Eğer kendini arıyorsan yönünü dağlara çevir, dağlarda gözlerini kapat, kulaklarınla
gör. Ağaçların fısıltılarını, böceklerin seslerini dinle. Binlerce yıllık uygarlıkların izini sür.
Keşif yolculuğu için yoldan çıkmaya hazır ol!
 Melih Eriş

.................................................
GEZİ YAZILARIM
MELİH ERİŞ REHBERLİĞİNDE GEZİLER
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam35
Toplam Ziyaret345818

MAKEDONYA


ATA YADİGARI TOPRAKLAR

Dur.. Hemen Gitme.. Durduğun yere bak! Şu anda Rumeli’desin. Anavatandan koparıldıktan sonra toprağın bereketini yitirdiği diyardasın. Arkasında koca bir tarih olan Evlad-ı Fatihanların topraklarındasın. Şehitlerin ruhu, gazilerin kanı var bu topraklarda. 700 yıllık mücadelenin şerefi, şanı var yazılanlarda. Başını eğ ve şu anda durduğun yere bak! Oku ve şanlı mücadelemizi tanı! 

Bu satırlar Makedonyalı Türkler tarafından hafızalardan silinmemesi için ülkenin çeşitli yerlerinde dikkatimi çekiyor..

Makedonya, daha çok yakın tarihimizdeki çetecilik faaliyetleri ile hatırlanır. Aslında, hangi Balkan ülkesinde çetecilik, komitacılık, entrikacılık yoktur ki? Makedonya'da Balkanların bir parçası. Osmanlı elini daha çekmeden Sırpların, Bulgarların, Yunanlıların gözleri buraya çevrilmişti. Nice cinayetler, suikastlar, katliamlar Makedonya'yı, Rumeliyi kana buladı. Bugün gelinen nokta, o tarihi mirasın kanlı tortularını taşıyor. Türklerin, Makedonya'ya ilk ayak basışı Orhan Gazi döneminde olmuştur. Gazi Süleyman Paşa'nın bu topraklara ilk seferi, Bizans'a yardım içindi. Daha sonra, I. Murad döneminde Türk fetihleri başladı. II. Murad zamanında ise Makedonya kesin olarak Türk yönetimine girdi. Ele geçirilen topraklara Anadolu'dan getirtilen Türk aileler yerleştirildi. Kısa zamanda Türk nüfus çoğunluk haline geldi. Türk kültürü yaygınlaştı ve şehirler Türk eserleriyle donatıldı.

Makedonya’ya karayolu ile yolculuk yapmamdan dolayı ülkenin tamamına yakınını görme ve yaşamlara tanık olma fırsatı yakaladım. Kr.Palanka, Kumanovo, Üsküp, Kalkandelen, Struga, Ohrid, Resen ve Bitola rotasını izleyerek ülke geneli hakkında bilgi sahibi olma fırsatını buldum.

Balkan Yarımadasının ortasında yer alan Makedonya, Bulgaristan, Sırbistan, Arnavutluk ve Yunanistan arasındadır. İki milyonluk nüfusun 170.000 kadarının Türk olduğu tahmin edilmektedir. Kendini Türk sayan Romanlar ile beraber bu sayı 250.000 i bulmaktadır. Göz önüne alınacak husus, azınlıklarla ilgili istatistikler düşük gösterildiğidir. Bu yüzden 1991 sayımını Arnavutlar boykot etmişlerdir. Müslüman nüfusun % 52 civarında olduğu tahmin edilmektedir. % 48 civarında olan Hristiyanlar devlet yönetimindedirler. Yugoslavya sınırları içinde kalan Makedonya topraklarında, Yugoslavya’yı meydana getiren cumhuriyetlerden biri olan Makedonya Cumhuriyeti kuruldu. Makedonya Cumhuriyeti, Yugoslavya’nın parçalanması üzerine kurulan Yeni Yugoslavya’dan 1991’de yapılan referandum ile ayrıldı ve bağımsız bir devlet haline geldi. Birçok ülke Makedonya’yı tanırken, Yunanistan’ın itirazı ile Avrupa Devletleri tanımadı. Bunun nedeni ise yeni cumhuriyetin, Yunanistan’daki bir bölge ile aynı ismi taşıması idi. Yeni devletin isminin değiştirilmesi yönünde Yunanistan’ın istekleri hala devam etmektedir. Avrupa ülkeleri Makedonya için “FYROM” (Yugoslavya içinde özerk bir cumhuriyet) adını kullanmaktadır.

Makedonya her ne kadar kendini demokratikleşmiş bir ülke ilan etse bile, komünist sistemin devamını içişleri sisteminde hissetmek mümkündür. Doğu Makedonya'da her fırsatta Türkiye'ye göç zemini hazırlanmakta, göç teşvik edilmektedir. Komünist sistemde el konulan kilise ve manastırlara ait gayri menkuller iade edilirken, Müslümanlara ait vakıf malları iade edilmemektedir. Yeni cami yapımına ve onarımına izin verilmemektedir. Bazı camiler kiliseye çevrilmiştir. Tarihi saat kulelerine son yıllar içinde dev haçlar dikilmiştir. Ülkede 470 camii bulunmaktadır. Bunlardan 100'den fazlası son çatışmalarda zarar görmüş, kullanılamaz hale gelmiştir.

Makedonya'da yaşayan yaklaşık 170 bin Türk için 'Bedenleri Makedonya'da, ruhları Türkiye'de.' demek mümkün. Üsküp, Gostivar , Bitola, Resen ve Kalkandelen gibi şehirlerde Türkçe konuşan birilerini görmeniz hiç de şaşırtıcı değil. Bütün gününüzü Türkçe konuşarak geçirebilirsiniz bile. Üsküp kitapçılarında Türkçeden Makedoncaya çevrilmiş kitapları bulmak mümkün. Son birkaç yılda Mevlânâ ve Yunus Emre kitapları yazar İlhami Emin tarafından Makedoncaya kazandırılmış. Tabii Nobel ödüllü yazarımız Orhan Pamuk'u unutmamak lazım. Yazarın Makedonca 'Beyaz Kale' ve 'Benim Adım Kırmızı' kitapları raflarda. Merhum başbakan Bülent Ecevit'in şair Esad Bayram tarafından Makedoncaya çevrilmiş şiirlerini içeren kitap de raflarda. Birçok müzik markette Türk pop ve Türk halk müziği sanatçılarının CD'leri satılıyor. Raflarda daha çok Tarkan, Hadise ve İbrahim Tatlıses görülüyor. Üsküp'ün meşhur bitpazarındaki CD mağazasında en çok rağbet gören sanatçılar ise İsmail YK ve Emrah. Hatta Emrah'ın Küçük Emrah olduğu döneme ait albümleri bile var burada. Dükkan sahibi Türkiye'de yeni çıkan her albümü bir iki gün içerisinde Makedonya'ya getirdiklerini söylüyor. Bu arada Türk sanatçılar kızar mı bilinmez ama Makedonya'da korsan CD'lerin sokak başı tezgahlarında satıldığını da söyleyelim.

Makedonya'da Türk dizileri de rağbet görüyor. Arnavutça yayın yapan televizyonlarda Deli Yürek, Kurtlar Vadisi, Acı Hayat gibi diziler seyrediliyor.

Makedonya gezim esnasında sokaklarda konuşurken, ara sıra Türkçe kelimeler kullanıldığını gözlemliyorum. Makedoncanın içinde birçok Türkçe sözcük bulunuyor. Bu sözcükler günlük yaşamda kullanılıyor. Birkaç örnek verecek olursam; fincan, cezve, pencere, şeker, patlıcan, badem, buyurun, vs.

Makedonya’nın en ilgin yerlerinden biri de Ohri gölüdür. Ohri Gölü, Makedonya Cumhuriyeti'nin güneydoğusu ile Arnavutluk'un doğu toprakları arasındaki dağlık, sınır bölgesinde yer alır. Oluşum bakımından Balkanlar'daki en eski ve derin göldür. Gölün ekosisteminde sadece o yöreye özgü dünya çapında öneme sahip 200'den fazla tür vardır. Gölün önemi 1979 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine dahil edilmesi ile daha da artmış fakat göl çevresinde insanoğlunun meydana getirdiği olumsuz etmenler ve gölün su miktarının giderek azalması gölün geleceğini tehlike altında bırakmaktadır. Gölün kenarına kurulmuş üç büyük kent vardır. Bunlardan ve Ohri ve Struga Makedonya Cumhuriyeti içinde, Pogradec Arnavutluk'tadır. Bu kentlerin dışında birçok küçük balıkçı köyü de olmasına karşın, bugün tüm merkezlerde turizmden elde edilen kazanç, balıkçılık gelirlerini geride bırakmıştır. Gölün kenarında bir çok pansiyon, otel ve kamp alanları bulunmaktadır. Benim tercihim ise tabi ki göl manzaralı kamp olmuştur. Gölün ucunda Arnavutluk sınırında Manastırı ziyaret ederek Makedonya dan Yunanistana geçiyorum..

Elvada Rumeli, farklı rotalarda buluşmak üzere.

Hepiniz sevgiyle kalın.

Melih Eriş


Yorumlar - Yorum Yaz

MELİH ERİŞ GEZİLERİ



MELİH ERİŞ VINTAGE




GEZGİNİN SEYİR DEFTERİ
GRUBUMUZ





FACEBOOK SAYFAMIZ


TÜRK MÜHRÜ PROJEMİZ

 

Takvim
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.142532.2713
Euro34.804134.9436
Site Haritası