BİRA
Bira, su, tahıl, şerbetçiotu, arpanın karışımından elde edilen bir içecektir. Günümüzde maya, malt, CO eklemeleri ile zenginleştirilmiştir.
Bira insanoğlunun ürettiği en eski içeceklerden biri olarak tarihteki yerini korumaktadır. Arkeolojik araştırmalar da bira kimilerine göre 13000 yıl öncesine dayanan içecek, kimi araştırmalara göre ise Sümer tabletlerinden alıntılarda M.Ö 6000 yıl öncesinde ilk olarak Mezopotamya da üretildiği yolundadır. Daha sonralarda yapılan araştırmalarda M.Ö 2800 civarında Eski Mısır`da ilk üretim tesisleri oluşturulduğu zannedilmektedir. Günlük ve dinsel törenlerde bol miktarda tüketilen bira aynı zamanda III.Ramses döneminde balla karıştırılıp ilaç niyetine de kullanılmıştır.
3000 yıllık Mısır tabletlerinde biranın tanrılar tarafından icat edildiğine dair hiyeroglif yazılara rastlanmıştır. Bu tabletlere göre arpayı çimlendirip malt yapma fikri Tanrı Osiris’in insanlığa bir armağanı olarak düşünülmektedir. "Ağzı bira dolu olan biri mutludur”. Bu Mısır atasözü biranın takas aracı olarak kullanıldığı vergilerin bile fıçılarca biralarla ödendiği günlere özgü olsa gerek.
Sümerlerde tanrılara sunulan bira, dinlenme ve sağlık amacı ile içilirmiş. Sümer mitolojisinde bira tanrıçası bulunurken M.Ö. 3000 yılında yazılan Gılgamış destanında da yerini almıştır. Anlatımlarda Sümerli bir kadının unuttuğu ıslak bir ekmek parçasının kısa süre sonra fermente olması ile keşfedilmiş olabileceğinden bahsediyor. Bira üretim geleneğini Sümerlerden devralan Babilliler 20 farklı çeşit bira üretmeyi başarabilmişler. Babilliler kanunlarına bile taşıdıkları birada günlük tüketim miktarlarını da belirlemişlerdir. Günlük tüketimde bir işçi 2lt, sivil 3lt, üst pozisyondaki 5lt tüketebilme hakkına sahipti.
Birayla ilgili birçok toplumsal gelenekte oluşmaya başlamıştı. Örnek genç bir adam birasını genç bir kızla paylaşmak isterse onunla evlenmek istediği anlamına geliyormuş.
Şarap Roma İmparatorluğunda tanrıların içkisi olarak ilan edilmiş. Tanrıların içkisi şarap olunca bira ancak ülke toprakları dışında içilebilmiş. Bu sebeple Roma döneminde biraya barbarların içkisi gözü ile bakılırmış.
Tarihte birçok devlet Hititler, Frigler, Eski Yunan gibi uluslar birayı dini törenlerinde, cenazelerinde ve kutlamalarında sürekli olarak kullanmışlardır.
Ortaçağ`dan bu yana özellikle Kuzey Avrupa biranın ana yurdu haline gelmiştir. 14.yy öncesinde bira genelde evde yapılıp tüketilen bir içki iken, 14.yy itibariyle birahanelerin ortaya çıkmasıyla biranın kalitesi daha da yükselmiş ve daha çok tüketilen bir içki haline gelmiştir İlk olarak 12.yy da Paris’de kurulan biracılar birliği Fransa’nın en eski sendikalarından biri olmuştur. Bira standardı 1516 yılında kabul edilen Bira saflık kanunu ile yeniden belirlendi. Yeni yasaya göre bira içinde arpa, su ve şerbetçiotu kullanılacaktı.
Bugün içtiğimiz biranın tadı o günlerden belirlenmiş oldu. Şimdilerde tüm Avrupa'da Çekoslovakya'nın PİLSEN şehrinden adını alan, genelde tüm sarı biralara adını veren '”Pils” revaçtadır.
Ünlülerin Kaleminden Bira
- Bira Tanrının bizi sevdiğinin ve mutlu olmamızı istediğinin bir kanıtıdır.(Benjamin Franklin)
- Bira keşfeden adam akıllı bir adamdı (Plato)
- Bana bira seven bir kadın gösterin, dünyayı fethedeyim (Kaiser Wilhelm)
- Zamanın yararı kimin umurunda, bugün bira içiyorum. (Edgar Allen Poe)
- Bir bardak bira ve güvenlik için şanımı verirdim. (W.Shakespeare)
- Bira saatine kadar çalışırım. (Stephen King)
- Dinler değişir bira ve şarap kalır. (Harvey Allen)
- Tavsiye ederim; ekmek, sebze, meyve ve bira (Sofokles)
- Bira içmek için buradayız. Ve hayatımızı öyle iyi yaşamalıyız ki “ölüm” bizi almaya geldiğinde titresin. (Charles Bukowski)
- Fermantasyon ateşin icadından daha nemli bir buluştur. (D.R.Wallace)
- Bira ve havayolunuz yoksa gerçek bir ülke olamazsınız. Bir futbol takımı veya nükleer silah da yardımcı olur ama en azından bir biranız olmalı. (Frank Kappa)
Hepiniz sevgiyle kalın.
Melih Eriş
Yorumlar -
Yorum Yaz