TAYLAND
SİAMLAR’IN ÜLKESİ
Tayland eski adıyla Siam olarak bilinen bir Güneydoğu Asya ülkesidir. Tayland kuzeyde ve batıda Myanmar, kuzey ve doğuda Laos, güneyde ise Kamboçya ve Malezya ile komşudur. Tayland, Asya-Çin ve Hint kültürünü özümsemiştir.
Tayland krallıkla yönetilmektedir, ana dili Tayca’dır. 65 milyonluk nüfusun %92'si Budist, %5' i Müslüman, geri kalanı ise Hıristiyan inanışına sahiptir. Tayland Krallığı 700 yıldır hüküm sürmektedir. Bunun en önemli nedeni Budizm’e olan sarsılmaz inanç ve 1932 yılında yasallaşan, büyük bir saygıyla benimsenen monarşidir. Tayland halkı krala ve Budizm’e son derecede bağlı ve saygılıdırlar. Neredeyse tüm gelirlerini Budizm için harcamaktadırlar. Her evde mutlaka minik bir Buda Tapınağı veya Ruh Evi köşesi bulunmaktadır. Kutsal Tapınaklarda beslenilen siyam kedisi tüm dünyaca ünlüdür.
Bugün kullanılan Thai kelimeleri Pali, Sanskrit, Khmer, Malay, İngilizce ve Çinceden türemiştir. Thai dilinde melekler şehri anlamını taşıyan Bangkok ise başkentidir. Nüfusun yaklaşık %10'u başkentte yaşamaktadır.
Turizm ülke genelinde önemli bir yer tutar ve turistler saygıyla ve çiçeklerle karşılanır. Budist geleneği gereği ülkede Budizm için büyük paralar harcanıp tapınaklar inşa edilmiş ve günümüzde de bu gelenek devam etmektedir.
Buda Tapınaklarını ziyaret sırasında şort ve kısa eteğe izin verilmemektedir. Tapınaklara girişte ayakkabılar mutlaka çıkartılmaktadır. Gezi sırasında dikkat edilmesi çok önemli hususlar; Thai halkından birinin başına dokunmamak, saçlarını okşamamak, ayakla her hangi bir şeyi işaret etmemek ve selamlamaları Thai tarzında "wai" ile cevaplamak.
Tayland son yıllarda gece hayatı ve seks turizmiyle ön plana çıktığından, ülkenin kültürel, doğa ve coğrafi anlamda sahip olduğu diğer güzellikler arka planda kalmaktadır. İnanılanın aksine Thai kadınları oldukça tutucudur.
Doğal ve kültürel güzellikleri, tarihi, alışveriş, SPA merkezleri ya da Budizm ve meditasyon. Bunlardan hangisi ilgi alanıza girerse girsin Tayland sizi fazlasıyla tatmin edebilir. Sonrası tamamen size bağlı. Çünkü altın tapınaklardan, bembeyaz kumsallara, muhteşem güzellikteki SPA merkezlerinden, renkli ve hareketli gece hayatına, bin bir şey tarafınızdan keşfedilmeyi bekliyor olacak.
Tayland’ın genelinde çeşitli güzellikte eserler bulunmaktadır. Gezilen her yerde bu güzelliklere hayran kalabilirsiniz. Tayland’a has, suya dayanıklı bir ağaç olan Tik ağacından yapılan el oyması eşyalar ülke genelinde birçok alanda kullanılmaktadır. Tayland dünyaca meşhur olan kara incinin vatanıdır.
Tayland dört mevsim sıcak bir ülkedir. Bazı bölgelerinde nem oranı yüksek olmasına rağmen insanların da ne kadar güler yüzlü, sıcak ve sakin olduğunu görmek şaşırtıcı olabilir. Mart - mayıs ayları arasında sıcak, haziran - ekim ayları arasında yağışlı, kasım - şubat ayları arasında ise serin ama ülkemize göre yine de sıcak bir iklim yaşanmaktadır.
Taylandlılar, geçmişten bugüne üç değeri korumaktadırlar ve Tayland'ın öncelikle bunlarla tanınmasını hedefliyorlar. İlki; dini öğreti ve tapınaklar. İkincisi, Thai masajı ki bunun eğitimi tapınaklarda bile veriliyor. (Wat Po Tapınağı aynı zamanda ülkenin en eski masaj okuludur). Üçüncü değer ise Tayland'ın baharatları ve Thai mutfağı.
Güneydoğu Asya’da kolonileştirilmemiş tek ülke olan Tayland’ın mutfağı son 20 yılda dünya mutfağı haline gelmiştir. Yemeklerin tipik bir özelliği olarak kullanılan güzel kokulu ve baştan çıkartıcı baharat ve bitkiler batılıların damak zevklerini cezp etmiş ve batıda Hint mutfağından sonra en rağbet edilen mutfak olmuştur.
Tayland ülkesini gezmenin en kolay yolu elinizde ayrıntılı bir kitap olması yeterlidir. Turizm oldukça gelişmiş olduğundan ülkeye adım attığınız andan itibaren ne yapmanız gerektiğini bilebiliyorsunuz. Yönlendirmeleri çok aydınlatıcı ve bilgilendiricidir.
Siz okurlarıma tavsiyem Tayland’ı sadece Bangkok olarak görmeyip ülkenin diğer güzellikleri içinde zaman ayırmanızdır. Tayland’ın tamamına yakınını gezdim ve gezdiğim bölgeleri kendi isimleri altında kaleme alacağım.
Farklı rotalarda buluşmak dileği ile.
Hepiniz sevgiyle kalın.
Melih Eriş
Yorumlar -
Yorum Yaz